My photo
Mencoret sekadar apa yang dirasakan perlu...

Rakan2 siber...

Thursday, 16 February 2012

Betul ke orang melaka kasar?...

Member aku sorang ni keje driver. Semalam dia temankan member driver skolah lain pegi ke melaka. Rombongan apa ntahlaa...

Pagi ni dia datang melepak kat aku baca paper. Sambil2 tu dia cakaplaa, orang melaka memang kasar ke haa? Aku cakaplaa klu ikut orang dan member aku masa blajar dulu memang orang melaka agak kasarlaa percakapannya.

Sorilaa klu ada yang tak setuju. Aku cakap ni mengikut pengalaman aku. Member aku ni bagitau semalam dia ngan member tu pegi beli barang kat kedai sorang makcik.

Nilai sume barang tu dalam rm150 lebihlaa. Member dia pun cakaplaa, makcik xleh ke bagi kuih/keropok free sebungkus. Beli banyak dah ni.

Last2 kena leter. Makcik tu cakap nak bagi mcmane, sewa kedai mahallaa apelaa.hehe... Dah gitu masa nak bayar tu pulak bila bagi tiga keping duit 50, siap cakap lagi nak kena check dulu satu2 sebab dia dah kena tipu sebelum ni.

Takut duit palsu kang sape yang rugi katenya. Member aku cakap makcik tu sampai macam nak terkeluar bijik mata check duit tu. Tak taulaa apa yang dia checknya member aku cakap,hahaha...

Memang sepanjang cakap tu takde langsung nak senyum, serius je muka.ihiks... Ada sape2 orang melaka boleh jawab tak. Betul ke orang melaka ni kasar?..

Jangan marah pulak yek sebab aku sekadar bertanya je. Aku tau orang negeri lain pun kasar jugak kan cuma kita kat malaysia ni dah sinonim bila cakap orang melaka je mesti orang akan cakap, bahasa dia kasar. Setuju?...hehe.


Published with Blogger-droid v2.0.4

33 comments:

LadyBird said...

hehe.. trg pun ksr jugk..

Mr.Clive said...

pernah jugak member kata yang pasal org melaka ni kasar...
hehe...jadi org yang tak biase maybe rasakan dorang ni marahhh je keje,tapi maksud dorang baik..hahah XD

Pen Biru said...

kat mane2 pun ada org kasar la ayen..kalau mai kedah, org kedah pun cakap kasar jugak. sape tak tahan..nasibla..heheheyg penting, peribadi org tu sendiri tak kira dimana jua dia berada

Ayen... said...

LadyBird - org trg kasar ke ganas?hahaha...

Ayen... said...

Mr.Clive - yelaa mgkin cara dieorg je nampak kasar tapi hati baik kan,mcm kwn nilaa bang....kuang3,hahahaa...

Ayen... said...

Pen Biru - betullaa tu tp org kedah kasar jgk ke?ermmmm(tgn kat dagu)baru tau ni,hehe...

Lina said...

org melaka ni kasar dr cara percakapan sahaja...itu bg diorg mesra la kiranya...cam contoh "hawau kau"... klu bg kita dah kasar sgt kan tp bg diorg itu bahasa mesra...setiap negeri ada adat n bahasanya

Ayen... said...

Lina - owh...dgn penerangan yg panjang lagi lebar dr pn lina ni barulaa ayen paham.....hehehe.

miloais milo said...

penah gak dengar gitu
another one - from kedah...

tak tau lah kan...
may be cara percakapan meraka
dan sebutan kot....

Awie Omar said...

Baru Folo sini. Menarik jugak blog ni. Keep blogging k!
Jemput la baca entri aku ini
http://awieomar.blogspot.com/2012/02/next-top-blogger-1-episod-6.html

Ayen... said...

miloais milo - yelaa kak milo kan,mgkin cara prcakapan je gitu tp hati ok betul x?....

a.samad jaafar said...

rasanya kat mana2 pun serupa je.. contoh: ada yg kata orang perak pun kasar..tapi aku ni pemalu ! kihkihkih

delarocha said...

bergantung pada org sebenarnya... ada je org melaka yg sopan2 gituuu

whitecappuccino said...

rasanya org k.trg kasar lagi kot..er..jgn mare org KT

Telor Power said...

bagi aku ok jer...dorg dari segi bahasa jer cakap mcm kasar2...tu pun bukan kesemuanya.

ikatankasihku said...

Ha ni dia org melaka nak jawab !!!
sape cakap orang melaka kasar?
orang negeri lain pon belambak yg kasar2..
tok sah jauh la..kat kl tu pon ramai yg bahasa dia hampeh2 belaka..

biar kasar di luar, janji di hati penuh dengan kelembutan..
(sambil duduk bersimpuh, muka tertunduk malu, sambil mata terkelip, dan menggigit jari telunjuk tanda sopan yang teramat )

c'axoera ヅ said...

rasanyer perak lagi kasar...tak tahu tapi yang pasti org N9 yang best heeheh :p

Ayen... said...

Awie Omar - time kasihlaa bang sbb sudi singgah.nanti ade mase kwn jenguk plk blog awk yek...

Ayen... said...

a.samad jaafar - hahaha...kwn tau awk pemalu,samalaa mcm kwn ni haa....ihiks.

Ayen... said...

delarocha - betullaa tu,brgantung atas org kan....

Ayen... said...

whitecappuccino - hehehe...kwn xleh nak jwb tu sbb kwn org kuantan tp harap2 org trg x marahlaa kat akak whitecapuccino yek.

Ayen... said...

Telor Power - yelaa mane2 pun sama kan,x sume bersifat gitu...

Ayen... said...

ikatankasihku - kahkahkahkahkah...org melaka dah masuk.xleh blah betul komen yg dlm kurungan tu,hahahaa...

Ayen... said...

c'axoera - perak lagi kasar?..eh!! org n9 best ek,pahang lagi best kot.huhuhuhu....

pena rozie said...

no komen la. sbb ikut atas keperibadian seseorang. tak kira die dr negeri mane. Bukan nak bakcup org ganu neh.... hi...hi...hi...

Papa Mifz said...

yeah..N9 mmg best...hehe

wan nurul hezrina said...

isykkk aciktuh duk melaka tapi betulker org melaka?hehe

sayanie mmg lahir kat melaka.tapi mak org kelantan bpklak og jhr.dok melakatuh sbb ayah keje kat situ..

tapi mmg bila berkata2 org melaka dengarnya mcm kasarjer tapi 2,3 org kawan2 mmg sangat lucu orgnya..bunyi mcm marah tapi dia gurau2 jer=)

Ayen... said...

pena rozie - betullaa tu kak PR,keperibadian seseorg x sama...

Ayen... said...

Papa Mifz - n9 best pahang pun best gak....kuang3,haha...

Ayen... said...

wan nurul hezrina - setuju...sbb pd kwn bahasa je bunyi kasar tp hati baik kan...ihiks.

ikatankasihku said...

memang baik pon, harus di akui okeh ..kihkihkih

Ayen... said...

ikatankasihku - yelaa org melake baik...huhuhu.

Anonymous said...

ORANG MELAKA MANA ADA YANG BAIK2..AKU DAH BANYAK PENGALAMAN DENGAN ORANG MELAKA OK. RAMAI KAWAN AKU ORANG MELAKA. SEMUANYA MULUT TAK RETI JAGA. BUKAN NAK JAGA HATI ORANG, MAIN LEPAS JE CAKAP. SO FAR AKU KAWAN DENGAN ORANG NEGERI LAIN XDE PLAK MACAM ORANG MELAKA NI. KASAR, JAHAT MULUT. MENCARUT JE LEBIH. SERIOUS LA, AKU BANYAK PENGALAMAN K. AKU TAU.