My photo
Mencoret sekadar apa yang dirasakan perlu...

Rakan2 siber...

Tuesday, 31 January 2012

Mintak dijauhkan anak2 aku...

"Ibu bapa diingatkan supaya mengawasi anak2 mereka dalam menggunakan telefon bimbit pintar selepas kajian terbaru menunjukkan sebahagian besar mereka menggunakannya untuk mengakses gambar dan video lucah.

Kajian itu yang dilakukan oleh YouGov menyelidik tingkah laku web telefon bimbit kanak2 berusia 8 hingga 15 tahun.

Ia mendapati seorang daripada lima atau 21% kanak2 pernah mengakses laman web tidak sesuai menerusi telefon bimbit mereka, meningkat sepertiga di kalangan mereka yang berusia 14 hingga 15 tahun.

Samada mereka tidak sengaja menemui laman web yang tidak sesuai itu, ramai kanak2 dikatakan membaca atau melihat perkara yang mereka tahu hanya untuk orang dewasa".

Aku harap anak2 aku dijauhkanlaa dari mende2 ni sume. Setakat ni Alhamdulillah klu dieorg main lappy/tab aku ni dieorg sekadar google game je walaupun kadang2 bimbang gak takut dieorg tersalah tekan, kluar pulak gambar yang bukan2....huhu.

Bukan apa sekarang ni pun zaman dah serba canggih kan, apetah lagi zaman membesar dieorg akan datang. So sama2laa kita yang ada anak2 ni jaga betul2 dan bagi didikan agama yang secukupnya, Insyaallah...


Published with Blogger-droid v2.0.3

16 comments:

akuadalahaku said...

ini memang membimbangkan..banyak buruk dari yg baik...

Papa Mifz said...

Tu la pasal,hrp dijauhkan gak

pena rozie said...

Same la kite. Harap x de akan berlaku pada twin PR

Ayen... said...

akuadalahaku - yang penting kita sebagai ibu bapa kena perhatikan betul2 kan...

Ayen... said...

Papa Mifz - sama2laa kita harapkan yang terbaik buat anak2 kita yek...

Ayen... said...

pena rozie - Insyaallah.....amin.

Pen Biru said...

Ayen.Ni no hp sy 0125677630 apa2pasal topup ,sms je ok

Kalamhati said...

nauzubillah..huhu

Telor Power said...

semakin canggih technology semakin bahaya pada generasi akan dtg.

Cik Sweet Pea said...

hmph....parent kena monitor anak2 dia orang...

ikatankasihku said...

=D

Ayen... said...

Pen Biru - ok kak,tengq....

Ayen... said...

Kalam hati - kan cikgu kan...

Ayen... said...

Telor Power - klu tau xpe,kwn setuju ngan ape yg awk ckp tu....huhu.

Ayen... said...

Cik Sweet Pea - memang kena monitor sangat2...

Ayen... said...

ikatankasihku - ape tu?...huhuhuhu.